Despre Măgeşti

Imprimare

hartalocojudet

Comuna Măgeşti este situată în partea de este a judeţului Bihor, în depresiunea Vad-Borod, la 48 de km de Oradea, pe o derivaţia a DN1 (E60) ce porneşte din oraşul Aleşd. Comuna este amplasată pe un platou înalt, cu altitudine cuprinsă între 200 şi 500 de metri, pe malul stâng al Crişului Repede, la poalele Munţilor Pădurea Craiului, într-o zonă deosebit de pitorească şi curată.Se învecinează la nord cu oraşul Aleşd, la est cu comuna Auşeu, la sud cu comuna Vadu Crişului, iar la vest cu comuna Aştileu.

hartaadm Comuna Măgeşti este situată la 45.1167 grade latitudine şi 23.9167 grade longitudine, în estul judeţului Bihor la 45 de km de municipiul Oradea pe drumul DJ 108/I şi la 7 km de oraşul Aleşd, în zona de deal la poalele munţilor Pădurea Craiului, într-o zonă foarte bogată din punct de vedere peisagistic.
În componenţa comunei intră satele : Dobricioneşti, Josani, Măgeşti, Gălăşeni, Butan, Ortiteag şi Cacuciu Nou. Ca amplasare patru dintre acestea, şi anume Măgeşti, Butan, Josani şi Dobricioneşti, se poziţioneazş de o parte şi de alta a drumului judeţean 108 I, drum care împarte în două suprafaţa comunei. Cacuciul Nou şi Ortiteag se situează între malul stâng al Crişului Repede şi drumul judeţean, legate de acesta prin alte două drumuri comunale, satul Gălăşeni este amplasat în partea sudică a comunei într-o zonă deluroasă mai înaltă faţă de celelalte sate componente.

Comuna este amplasată în zona de deal şi de munte fiind străbătută de o vastă reţea de ape, dintre care amintim Valea Râciu – Ortiteag, Valea Dobricioneşti, Valea Breznea – Cacuciu Nou, Valea Josani.
Teritoriul administrativ al comunei Măgeşti se întinde pe o suprafaţă de 5130 de hectare şi este delimitat la sud şi sud – est de comuna Vadu Crişului, la nord – est de comuna Auşeu, la vest de comuna Aştileu iar la nord de oraşul Aleşd.

Clima este continental-moderată, influenţată de masele de aer vestice, mai umede şi mai răcoroase. Temperatura medie anuală variază între 6°C şi 10,5°C, iar cantităţile precipitaţiilor căzute sunt mai crescute decât în vestul judeţului ajungând până la valori de 1.000 mm.

În comuna Măgeşti ponderea resurselor este deţinută de cele regenerabile. Solurile sunt cu preponderenţă silvestre şi pozdolice însă fără a se evidenţia zone cu potenţial excepţional din punct de vedere al agriculturii. Resursele de apă de suprafaţă sunt constituite din Valea Râciu – Ortiteag, Valea Dobricioneşti, Valea Breznea – Cacuciu Nou, Valea Josani.
Existenta în comună a unor resurse cu calităţi deosebite cum sunt calcarul, argila şi bauxita ar putea determina dezvoltarea unor activităţi în domeniul construcţiilor şi a mesteşugurilor.
De asemenea mai merită menţionat potenţialul verde al comunei caracterizat prin intinse suprafeţe de pădure.


Site-ul oficial al primăriei Măgeşti, Bihor, România. Copyright 2009-2012.
Joomla 2.5 Templates